Skärgårdsbåtens Dag firar 60 år, 2024

Succé för 60-års jubilerande Skärgårdsbåtens dag 2024

2024-06-13

(Texten av Janne Peterson, publicerad på föreningens FB-sida 13/6 2024)
 
När Skärgårdsbåtens dag fyllde 60 år den 12 juni hade regnmolnen tornat upp sig inför avfärden från Strömkajen i Stockholm och SMHI varnade för skyfall – men därav blev intet. Under resan mot Vaxholm blev det mer och mer sol. Det blev en vacker sommarkväll – om än lite sval.
- Vi är väldigt glada och stolta över att årets Skärgårdsbåtens Dag blev så lyckad, säger Lars Nyberg, ordförande för Skärgårdens Trafikantförening. Rekordmånga personer, runt 900, reste med fartygen och alla utom ett var fullbokade. Antalet fartyg var något färre än annars på grund av kajrenoveringen i Vaxholm.
- Detta hade inte varit möjligt utan ett väldigt gott samarbete med Vaxholms stad och Destination Vaxholm, ett samarbete mellan kommunen och näringslivet, tillägger Lars Nyberg.
- Trafikantföreningen vill tacka alla medverkande och deltagare som gjorde detta till en minnesvärd skärgårdsafton.
En stor publik på Vaxholms kajer välkomnade konvojen och fick uppleva ångbåtarnas magnifika ankomst. På scenen inledde föreningens ordförande Lars Nyberg, varefter kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm Kristina Runhem hälsade välkommen och trafikregionrådet Anton Fendert (miljöpartiet) höll ett kort anförande. Därefter var det fritt fram för folkdans och marknad och mingel.
Otur var det dock när m/s Långvik, som skulle ta passagerare från Stavsnäs och mellanliggande bryggor till Vaxholm, fick motorhaveri i närheten av Möja. Då ryckte Möja Båttaxi med Sune Fogelström in och körde passagerarna till Vaxholm och senare hem. Därmed kunde även passagerarna från skärgården njuta av evenemanget i Vaxholm som det var tänkt från början.
Foto: Nilla Söderqvist Foto: Mats Östman
Strömkajen innan avgång, foto: Nilla Söderqvist / Vaxholm, foto: Mats Östman

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)