Sidan uppdaterad 2023-09-17

Skärgårdsbåtens Dag 2024 - onsdag 12 juni 2024!

Notera att nästa års Skärgårdsbåtens dag planeras till andra onsdagen i juni. Och att Skärgårdsbåtens dag firar 60-årsjubileum.

Skärgårdsbåtens dag arrangeras av Skärgårdens trafikantförening i samarbete med Destination Vaxholm.

(Anledningen att flytta fram evenemanget en vecka är att onsdagen första veckan i juni infaller dagen före röd dag (6 juni) och att traditionsfartygen då kommer att vara upptagna i den ordinarie "fredags"-trafiken.


Skärgårdsbåtens Dag 2023 - torsdag 8 juni! Strömkajen-Vaxholm tur&retur ombord på ett klassiskt ångfartyg

Mats Östman, ledamot i Skärgårdens Trafikantförening, gillar verkligen att åka waxholmsbåt och besöka skärgårdens öar. Tur för oss andra, som kanske inte är så beresta eller mest ägnar oss åt "hemmaön", både fotograferar Mats och publicerar fina foton med texter i sin bildblogg (en fotodagbok på nätet).

Följ med Mats när han denna gång valde att åka från Stavsnäs genom skärgården till Skärgårdsbåtens Dag i Vaxholm och sen med den sista turen (med Västan) in till Strömkajen.

Foto: Lars Berglöf

Kortegen på Skärgårdsbåtens dag 2023. Foto: Lars Berglöf

Sol, försommar, ljusa kvällar, sommaren står för dörren och Skärgårdens Trafikantförening arrangerar Skärgårdsbåtens Dag - torsdagen den 8 juni!

Ladda hem kvällens uppdaterade program här!

Ångfartygen Norrskär, Storskär och Blidösund samt motorfartyget Västan lämnade Strömkajen i Stockholm kl 18.15, med ett ångtutande, för gemensam färd till Vaxholm.
Följefartyg till kortegen var ångfartyget Ejdern och m/s Långvik som anslöt under färden till Vaxholm. Även Waxholm III och Motala Ström och Stimmaren siktades under färden till Vaxholm
Efter uppehållet vid kajerna, med marknad och allehanda tal och underhållning, avgick fartygen som planerat åter till Stockholm kl 21.30, med Västan som sista fartyg att lämna kl 21.45 och som på vägen in mot Strömkajen även anlöpte Höganäs, Hasseludden och Gåshaga för avstigande.

Kvällens program

  • På kajen i Vaxholm hälsade kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm Kristina Runhem tillsammans med Lars Nyberg, ordförande i Skärgårdens Trafikantförening välkommen, följt av anförande av skärgårdsregionrådet Gustav Hemming.
  • Marknad med försäljning av lokala produkter, servering, musikunderhållning och aktiviteter som Waxholms Folkdansgille och Old Boy Stompers.
  • Flaggceremoni vid flaggans nedhalande av två raska scouter kl. 21.00 med tapto av samme trumpetare som 2022 och som förhoppningsvis deltar även nästa år.
  • kl 21.25 Ångfartygen blåste för avgång.

Stavsnäs Båttaxi körde i egen regi tur&retur Stavsnäs Vaxholm med M/S Långvik

Perfekt för skärgårdsbor som kunde komma hem till sin ö samma kväll. Hela mellanskärgården trafikerades efter önskemål från Husarö, via Möja till hemmahamnen i Stavsnäs.

Foto: Lars Berglöf Foto: Michaela Haga Foto: Lars BerglöfSkärgårdsbåtens Dag 2022 - onsdag 8 juni!

Se en film på YouTube från årets lyckade evenemang! Länken längre ner på denna sida.

De historiska skärgårdsbåtarna lämnar Strömkajen kl 18:15 för färd i konvoj ut till Vaxholm där staden möter med marknad och fest på kajen, återkomst till Stockholm ca kl 23.00

Foto: Lars Berglöf

Fartygen vid kaj i Vaxholm 8 juni 2022. Längst till höger, akter om Storskär, syns ångslupen Stimmaren. Foto: Lars Berglöf

Läs bildreportaget på Tidningen Skärgårdens nätsajt, mittuppslaget i papperstidningen: Länge leve de gamla skärgårdsbåtarna

I folkvimlet på kajen i Vaxholm: Marknad med försäljning av mat- och hantverksprodukter. Waxholms Folkdansgille uppträder och bandet Öbor står på scen. Marknaden börjar 17.30 och fartygen anländer ca 19.30. Vaxholms restauranger har öppet hela kvällen och flera butiker håller öppet till 21.00. Läs mer på Destination Vaxholm här!
Dessutom: Liveduon spelar på Hamnkrogen i Vaxholm.

Foto: Nilla Söderqvist Kl 21 trumpetades ett pampigt tapto och svenska flaggan på kajen halades, föreningens ordförande Lars Nyberg i bakgrunden längs till höger.

Foto: Lars Berglöf Solnedgång 8 juni, foto: Lars Berglöf

Nyhet 2022:

  • För besökare i Vaxholm kommer det att finnas möjlighet att följa med ångslupen Tärnan och m/s Syreni på en rundtur för att möta Skärgårdsbåtens Dags-kortegen och följa med den åter till Vaxholm.

Rundtur med ångslupen Tärnan - tyvärr fick Tärnan tekniska problem och den planerade rundturen ställdes in. Välkommen åter år 2023.


Rundtur med Syreni

Stavsnäs Båttaxis nyförvärv, som annars har dagliga turer mellan Stavsnäs-Sandhamn, körde denna kväll en åskådartur från Vaxholm för att möta kortegen från Strömkajen. Mycket uppskattat, särskilt som Syreni på hemfärden till Stavsnäs vinterhamn kunde ta med sig skärgårdsbor på vägen.

 Hela programmet för Trafikantföreningens evenemang 2022 som pdf att ladda hem!


 

Skärgårdsbåtens dag 2019-06-12, Strömkajen.
Fler foton på FB-sidan.

Foto: Nilla Söderqvist

Skärgårdsbåtens dag, filmer på YouTube