Sidan uppdaterad 2024-06-24, håll utkik här för fortsatta uppdateringar.

Skärgårdsbåtens dag arrangeras av Skärgårdens trafikantförening i samarbete med Destination Vaxholm.

Skärgårdsbåtens Dag 2024 syns även på andra sajter, som exempelvis Visit Skärgården / Visit Stockholm / Blidösundsbolaget / Waxholmsbolaget

I Vaxholm: Livebandet Öbor, Waxholms Folkdansgille. Marknadsstånd så gott det gick att få plats under Waxholms kajrenovering. Waxholms sjöscoutkår sålde smarriga strömmingsmackor.

Beredskapen var god då alla upptänkliga räddningsenheter var på plats för att visa upp sina respektive fordon på land och i sjön.

M/S Långvik kunde pga av motorhaveri inte genomföra sin skärgårdskörning men som tur var ställde Möja båttaxi upp med sin Jessica.

Foto: Nilla Söderqvist

Program i Vaxholm:

 • 17.00 - 21.30 Marknad vid kajen
 • 18.45 och 19.45 Waxholms Folkdansgille
 • 19.15 (ca) Fartygen anländer i kortege
 • 19.30 Välkomsttal

Foto: Lars Berglöf Trafikborgarrådet Anton Fendert (MP), ordförande Lars Nyberg, Skärgårdens Trafikantförening och KSO Vaxholm Tina Runhem (M).

 • 20.50 Flaggceremoni och flaggan halas
 • 21.25 Ångfartygen blåser för avgång

Skärgårdsbåtens dag 10 juni 2015. Foto: Mats Östman Vaxholm, Skärgårdsbåtens Dag 8 juni 2022, foto: Lars Berglöf

Foto Skärgårdsbåtens Dag 2015, Strömkajen, foto: Mats Östman. Foto Skärgårdsbåtens Dag 2022, Vaxholm, foto: Lars Berglöf.

60-årsjubileum: Skärgårdsbåtens Dag 2024 - onsdag 12 juni!

Det är 60 år sedan Skärgårdsbåtens Dag arrangerades för första gången. I tidningarnas reportage från kvällen den 10 juni 1964 uttrycktes förhoppning att det skulle bli ett årligt återkommande arrangemang. Så har det också blivit - långt över förväntan! Efter 60 år är Skärgårdsbåtens Dag det givna och traditionella sättet att fira sommarens början, vid Strömkajen i Stockholm och i Vaxholm.

Fler historiska jubileumstexter publiceras här!

Hjärtligt välkommen att delta! Ta med familj, släkt, vänner och bekanta onsdagen den 12 juni. Vi utlovar en helkväll med resa till skärgårdsstaden Vaxholm för att uppleva försommarkvällen där.

Fartygen som deltog i Skärgårdsbåtens dag 2024:

I kortegen syntes också ångfartygen Motala Express och den lilla Stimmaren. Ejdern saknades dock.

Programbladet för Skärgårdsbåtens dag 2024

Dagsprogrammet som pdf här!

Båttransport tur & retur skärgården

Häng med Stavsnäs båttaxi med fartyget m/s Långvik genom skärgården till Vaxholm!
Tyvärr fick m/s Långvik problem med maskineriet på färden in till Vaxholm men kunde ersättas av Möja Båttaxi och den lite mindre taxibåten Jessica.


Fartygens tillgänglighetsanpassning:Skärgårdsbåtens Dag 2023 - torsdag 8 juni! Strömkajen-Vaxholm tur&retur ombord på ett klassiskt ångfartyg

Mats Östman, ledamot i Skärgårdens Trafikantförening, gillar verkligen att åka waxholmsbåt och besöka skärgårdens öar. Tur för oss andra, som kanske inte är så beresta eller mest ägnar oss åt "hemmaön", både fotograferar Mats och publicerar fina foton med texter i sin bildblogg (en fotodagbok på nätet).

Följ med Mats när han denna gång valde att åka från Stavsnäs genom skärgården till Skärgårdsbåtens Dag i Vaxholm och sen med den sista turen (med Västan) in till Strömkajen.

Foto: Lars Berglöf

Kortegen på Skärgårdsbåtens dag 2023. Foto: Lars Berglöf

Sol, försommar, ljusa kvällar, sommaren står för dörren och Skärgårdens Trafikantförening arrangerar Skärgårdsbåtens Dag - torsdagen den 8 juni!

Ladda hem kvällens uppdaterade program här!

Ångfartygen Norrskär, Storskär och Blidösund samt motorfartyget Västan lämnade Strömkajen i Stockholm kl 18.15, med ett ångtutande, för gemensam färd till Vaxholm.
Följefartyg till kortegen var ångfartyget Ejdern och m/s Långvik som anslöt under färden till Vaxholm. Även Waxholm III och Motala Ström och Stimmaren siktades under färden till Vaxholm
Efter uppehållet vid kajerna, med marknad och allehanda tal och underhållning, avgick fartygen som planerat åter till Stockholm kl 21.30, med Västan som sista fartyg att lämna kl 21.45 och som på vägen in mot Strömkajen även anlöpte Höganäs, Hasseludden och Gåshaga för avstigande.

Kvällens program

 • På kajen i Vaxholm hälsade kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm Kristina Runhem tillsammans med Lars Nyberg, ordförande i Skärgårdens Trafikantförening välkommen, följt av anförande av skärgårdsregionrådet Gustav Hemming.
 • Marknad med försäljning av lokala produkter, servering, musikunderhållning och aktiviteter som Waxholms Folkdansgille och Old Boy Stompers.
 • Flaggceremoni vid flaggans nedhalande av två raska scouter kl. 21.00 med tapto av samme trumpetare som 2022 och som förhoppningsvis deltar även nästa år.
 • kl 21.25 Ångfartygen blåste för avgång.

Stavsnäs Båttaxi körde i egen regi tur&retur Stavsnäs Vaxholm med M/S Långvik

Perfekt för skärgårdsbor som kunde komma hem till sin ö samma kväll. Hela mellanskärgården trafikerades efter önskemål från Husarö, via Möja till hemmahamnen i Stavsnäs.

Foto: Lars Berglöf Foto: Michaela Haga Foto: Lars BerglöfSkärgårdsbåtens Dag 2022 - onsdag 8 juni!

Se en film på YouTube från årets lyckade evenemang! Länken längre ner på denna sida.

De historiska skärgårdsbåtarna lämnar Strömkajen kl 18:15 för färd i konvoj ut till Vaxholm där staden möter med marknad och fest på kajen, återkomst till Stockholm ca kl 23.00

Foto: Lars Berglöf

Fartygen vid kaj i Vaxholm 8 juni 2022. Längst till höger, akter om Storskär, syns ångslupen Stimmaren. Foto: Lars Berglöf

Läs bildreportaget på Tidningen Skärgårdens nätsajt, mittuppslaget i papperstidningen: Länge leve de gamla skärgårdsbåtarna

I folkvimlet på kajen i Vaxholm: Marknad med försäljning av mat- och hantverksprodukter. Waxholms Folkdansgille uppträder och bandet Öbor står på scen. Marknaden börjar 17.30 och fartygen anländer ca 19.30. Vaxholms restauranger har öppet hela kvällen och flera butiker håller öppet till 21.00. Läs mer på Destination Vaxholm här!
Dessutom: Liveduon spelar på Hamnkrogen i Vaxholm.

Foto: Nilla Söderqvist Kl 21 trumpetades ett pampigt tapto och svenska flaggan på kajen halades, föreningens ordförande Lars Nyberg i bakgrunden längs till höger.

Foto: Lars Berglöf Solnedgång 8 juni, foto: Lars Berglöf

Nyhet 2022:

 • För besökare i Vaxholm kommer det att finnas möjlighet att följa med ångslupen Tärnan och m/s Syreni på en rundtur för att möta Skärgårdsbåtens Dags-kortegen och följa med den åter till Vaxholm.

Rundtur med ångslupen Tärnan - tyvärr fick Tärnan tekniska problem och den planerade rundturen ställdes in. Välkommen åter år 2023.


Rundtur med Syreni

Stavsnäs Båttaxis nyförvärv, som annars har dagliga turer mellan Stavsnäs-Sandhamn, körde denna kväll en åskådartur från Vaxholm för att möta kortegen från Strömkajen. Mycket uppskattat, särskilt som Syreni på hemfärden till Stavsnäs vinterhamn kunde ta med sig skärgårdsbor på vägen.

 Hela programmet för Trafikantföreningens evenemang 2022 som pdf att ladda hem!


 

Skärgårdsbåtens dag 2019-06-12, Strömkajen.
Fler foton på FB-sidan.

Foto: Nilla Söderqvist

Skärgårdsbåtens dag, filmer på YouTube